12 Ocak 2014 Pazar

Elektronik Sigara İle İlgili İddialar ve Gerçekler

 Elektronik Sigara
Elektronik sigara ile ilgili sayısız iddia bulunmaktadır. Bu iddiaların menşei ülkemizden veya başka ülkelerden  olabilmektedir. Buna bağlı olarak kullanıcılar da zararlı olduğuna dair şüphe içerisine girdiler.
            Elektronik sigara öncelikle Bakanlıklar nezdinde bir sorun oluşturdu. Sağlık Bakanlığında tartışılan, zarar ve yararları piyasaya duyurulmayan bu sigaraların nasıl tüketilmesi gerektiği ciddi soru işaretlerine neden oldu. Gelinen noktada zarar açısında sigaradan zarar açısından hiçbir farkı olmadığını Sağlık Bakanlığı ileri sürdü. Buna bağlı olarak da çeşitli kuruluşlar tarafından alınan ruhsatlar iptal edildi. Yeni kuruluşlar için ruhsatlandırmayı kaldırıldı. Ürünün satışları da yasaklandı. Diğer yandan resmi olarak yurtdışından ürünün ithalatı da durduruldu. . Tütün ve Alkol Kurumundan alınan sigaradan farksız olduğuna dair onay Sağlık Bakanlığı için adeta bir fırsat oldu. Bu şekilde bakanlık yetkililerinin düşüncelerini tescillendirme fırsatı da oldu.

            Gelinen noktada muhalefet partileri tarafından elektronik sigara konusu meclis gündemine geldi. Meclis tartışmalarında da cihazın içindeki sıvının zararlı olduğu söylentisi dile getirilmekle beraber çok fazla taraftar bulmadı. Kansere neden olan kimyasalların cihaz içinde bulunup bulunmadığı taraflarca tartışıldı. Diğer yandan her hangi bir sigaradan çok daha az zararlı olan ve koku gibi sorunları bulunmayan bu cihazın kullanımı ile ilgili kimse de dünya standartlarındaki çözümleri baz almayarak bu sigarayı yasaklılar sınıfına koydu. Ancak elektronik sigara sigarayı bıraktırmaya yardımcı olmakta, üstelik bunu gayet zararsız yollarla yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder